Fraktkostnad 49:- (fri frakt vid 799:-) / Leveranstid 1-3 vardagar / 30 dagars öppet köp

Makramégarn

Vad är ett makramégarn?

Det går att använda nästan vilket rep eller snöre som helst för att knyta makramé, men bäst resultat får man förstås med ett riktigt makramégarn. De tillverkas ofta i bomull och är tvinnade av en mängd trådar.

Hos Kreativa Knuten hittar du de populära makramégarnerna från Bobbiny som tillverkas av 100 % återvunnen bomull. Om du tittar noggrannare på innehållsbeskrivningen på många andra märkens makramégarner så kan du se att de ofta innehåller en del polyester eller "andra fibrer". Bobbinys makramégarner är bland de få som bara innehåller bomull.

Vad skiljer de olika makramégarnerna?

Makramégarnerna finns som enkeltvinnande (Single Twist), trippeltvinnade (3ply) och flätade (braided).
De går alla att använda till makraméprojekt så som amplar, väggbonader, nyckelringar, drömfångare, ljuslyktor osv, men de ger lite olika utseende och uttryck.

Det finns också flertalet olika tjocklekar. Hos Kreativa Knuten hittar du makramégarner i storlekarna 1,5 mm, 3 mm, 5 mm och 9 mm. Vilken tjocklek du ska använda beror på storleken av ditt projekt (som huvudregel kan man tänka att ju större projekt, desto tjockare tråd). Så till exempel passar 1,5 mm extra bra till att knyta små projekt så som örhängen och 9 mm passar extra bra till en större väggbonader. Sedan är det såklart en smaksak, det går att göra en stor väggbonad i 1,5 mm, men utseendet blir helt annorlunda än ett garn på 5 mm. 

Vilket makramégarn ska jag använda?

Trippeltvinnade och flätade makramégarn är aningen lättare att knyta med om man är nybörjare, eftersom trådarna håller ihop bättre på de garnerna. 

Enkeltvinnade makramégarn är däremot de allra mest populära, förmodligen för att de ger ett mjukt och klassiskt utseende. De går också att kamma ut för att få jämna och fina fransar och kanter (till exempel om man gör en makraméfjäder).

De trippeltvinnade garnerna går också att kamma ut, men fransarna blir då vågiga.

De flätade garnerna går inte att kamma ut, men de passar utöver makramé väldigt bra att sticka och virka med.

Fler frågor om makramégarn?

Jag förstår att det kan vara förvirrande med alla olika garner om man är ny på makramé. Ett tips kan vara att följa en beskrivning eller video på exempelvis youtube och då köpa något som är likt det de använder där. Du kan också testa dig fram och se vilken variant du själv tycker bäst om. 

Du får också gärna höra av dig till mig via kontaktformuläret på hemsidan, så svarar jag inom kort. Lycka till med dina makraméprojekt!